Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (και όχι μόνο) καπνίζουν παντού;

8/5/2018
Λάβαμε την ΑΠΑΝΤΗΣΗ με το αποτέλεσμα του υγειονομικού ελέγχου.
Ο υγειονομικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2018.


Πιο πρόσφατη ενημέρωση 7 Μαΐου 2018

Αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την εξέλιξη της από 05.03.2018 καταγγελίας μας για παραβίαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας εντός των κλειστών χώρων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών    https://drive.google.com/open?id=1PvqVOqTGqanhxqmUBPglY5AUsqe03Xx7


 5 Μαρτίου 2018
Μετά από επικοινωνία που είχα με φοιτητές του Ο.Π.Α. που έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, αναδύεται στην επιφάνεια μια απαράδεκτη εικόνα με ντουμάνια καπνού εντός των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρύματων που τείνει να μετατρέψει την Ανώτατη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε πολιτιστική ντροπή για τη χώρα μας.

Ακριβώς έξω από την πόρτα της Πρυτανείας

Αθήνα 5 Μαρτίου 2018

Προς:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Αξιότιμο Υπουργό Παιδείας, κύριο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
Τηλ: 210 34 43 644/-646 / -514
Φαξ: 210 34 43 865, 210 34 42 887
minister@minedu.gov.gr

ΓΓ Υπουργείου
Γεώργιος Αγγελόπουλος
Τηλ: 210-3443534/-537/ -539
Φαξ: 210 34 43 027
gengram@minedu.gov.gr

Προς τον αξιότιμο Πρόεδρο, κύριο Νικόλαο Παρασκευόπουλο,
Βουλευτή και Ομότιμο Καθηγητή Νομικής Α.Π.Θ., ως Πρόεδρο της Επιτροπής αρμόδιας για την μελέτη ζητημάτων που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ειρήνη και στην παραβατικότητα στους χώρους των Α.Ε.Ι..
nparask@law.auth.gr, n.paraskevopoulos@parliament.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Αξιότιμο Υπουργό Υγείας, κύριο Ανδρέα Ξανθό
Τηλ: 210-52 33 798/ 210 52 35 815-819 / 213 216 1242 / -44
Φαξ: 210-52 39 101
minister@moh.gov.gr

ΓΓ Υπουργείου
Γεώργιος Γιαννόπουλος
Τηλ: 210 52 02 570 / 210 52 02 560
Φαξ: 210 52 02 075
secretary.gen-sec@moh.gov.gr

ΓΓ Δημόσιας Υγείας
Ιωάννης Μπασκόζος
Τηλ: 213 21 61 112-13/-18/ -52
Φαξ: 210 52 27 977
secretary.gen.dy@moh.gov.gr

Γραφείο αξιότιμης Περιφερειάρχη Αττικής
κυρίας Ρένας Δούρου
Τηλ.: 213-2063750
gperatt@patt.gov.gr

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
Κυρία ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ
Τηλ. 213-2063828
ant.kta@patt.gov.gr

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
υπόψη Γενικού Διευθυντή, κυρίου ΦΟΥΡΛΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Τηλ. 213-1600310
gdym@patt.gov.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
dye-py-kt@patt.gov.gr

Υπόψη ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
κυρίου ΠΑΣΒΟΥΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Τηλ.: 213-1617720
pasvouris.evangelos@patt.gov.gr

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Υπόψη ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ,
κυρίου Φωτόπουλου Ιωάννη
Τηλ.: 213-1617719
fotopoulos.ioannis@patt.gov.gr

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)
esaea@otenet.gr

Θέμα: Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (και όχι μόνο) καπνίζουν παντού;
(Επιστολή με τρία ερωτήματα και δύο αιτήματα).


Αγαπητοί κύριοι,

   Καθώς είμαι πολίτης με αναπηρία και δημιουργός διαδικτυακής κοινότητας για τα δικαιώματα των αναπήρων, η οποία απαριθμεί κοντά στα 40.000 μέλη, επίσης Πρόεδρος του υπό αναγνώριση σωματείο «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ», επιθυμώ να σας ενημερώσω για το αντικείμενο της επικοινωνίας που είχα την 1/3/2018, ημέρα Πέμπτη, με συμπολίτη μας, φοιτητή στο Ο.Π.Α. , ο οποίος υποφέρει από Σκλήρυνση κατά Πλάκας, κατόπιν εμφράγματος*.
Σημ.: Οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση, συνήθως λαμβάνουν ανοσο-κατασταλτικά φάρμακα τα οποία εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτοι σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό σε ασθένειες, λοιμώξεις και γενικά σε ανθυγιεινούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (Όσο για τη σχέση του εμφράγματος του μυοκαρδίου με το παθητικό κάπνισμα είναι αυτονόητη σε κάθε λογικό άνθρωπο).

*Από λάθος εκ παραδρομής πληροφορηθήκαμε ότι ο φοιτητής της επιστολής είναι καρκινοπαθής με ημιτύφλωση, παθήσεις εξίσου σοβαρές, ενώ ο εμφραγματίας φοιτητής με ΣκΠ είναι άλλο πρόσωπο, επίσης θυματοποιημένο από το παθητικό κάπνισμα μέσα στο ίδιο πανεπιστήμιο.

   Τη συγκεκριμένη ημέρα ο φοιτητής επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο και κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο σχεδόν σαράντα (40) φωτογραφίες από εσωτερικούς διαδρόμους, σκάλες, ορόφους και τον διάδρομο έξω ακριβώς από την εσωτερική πόρτα της Πρυτανείας, στις οποίες απεικονίζονται σταχτοδοχεία (!) γεμάτα σβησμένα αποτσίγαρα, καθώς επίσης φοιτητές που καπνίζουν. Όλες αυτές τις φωτογραφίες μου τις έστειλε μέσω του διαδικτύου.

   Επίσης, μου έστειλε το έγγραφο στο οποίο αναφέρομαι πιο κάτω.

  Ο εν λόγω φοιτητής, είχε απευθυνθεί αρχικά στη Διεύθυνση του Διοικητικού με τέσσερεις αιτήσεις (στις 13/03/2017, στις 16/05/2017 και στις 06/10/2017), κατόπιν στον Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ) με αναφορά, προκαλώντας την παρέμβαση από τον ΣτΠ, με έγγραφο, αρ. πρωτ. 235534/56495/13-12-2017, που απεστάλη στο Ο.Π.Α., και την ανταπόκριση της Διεύθυνσης του Διοικητικού του ΟΠΑ με απάντηση, η οποία κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας στις 17/01/2018, με αρ.πρωτ. 366.

   Στην απάντηση προς τον φοιτητή περιγράφονται διάφορες δράσεις εκ μέρους του πανεπιστημίου, για τις οποίες όμως δεν καταφέραμε να επαληθεύσουμε αν έχουν πραγματικά υλοποιηθεί, ενώ παράλληλα, οι φωτογραφίες που τράβηξε αργότερα ο φοιτητής απεικονίζουν ότι στους εσωτερικούς διαδρόμους συντηρούνται δοχεία απορριμμάτων με καπάκια-σταχτοδοχεία και απουσία απαγορευτικών πινακίδων και μάλιστα ακριβώς έξω από την πόρτα της Πρυτανείας!

  Πριν λίγα χρόνια είχα επισκεφτεί κάποιες φορές το Ο.Π.Α. για την παρακολούθηση διαλέξεων, προς λογιστές-φοροτεχνικούς, με ελεύθερη την είσοδο και θυμάμαι πως σε κάθε επίσκεψή μου η εικόνα ήταν απογοητευτική καθώς κάπνιζαν εντός των κλειστών χώρων όχι μόνο οι φοιτητές, αλλά και οι λογιστές που είχαν έρθει να παρακολουθήσουν τις ημερίδες.

   Ως ενεργός πολίτης, φοιτητής στο πρόσφατα ιδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής, στο οποίο επίσης δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος για το κάπνισμα στους εσωτερικούς του χώρους, όπως προβλήθηκε και από το κεντρικό δελτίου του Star, στις 08/02/2018, το σχετικό απόσπασμα εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=OA6s_kGGCVA&t=0s&index=9&list=PLDa5NaOxse2W_ngS1sknnEBCxb8G2N5oq


Επιθυμώ να απευθύνω τα εξής ερωτήματα στον Υπουργό Παιδείας, στον Υπουργό Υγείας, και στην Περιφερειάρχη Αττικής:


1. Με ποιους τρόπους μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η νομοθεσία και οι ευρωπαϊκές οδηγίες όσον αφορά την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Φοιτητών, των εργαζομένων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και όσων εισέρχονται σε αυτά;

2. Πώς σκοπεύουν να ενεργήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί για την αντιμετώπιση του ελέγχου του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους και για την προστασία της δημόσιας υγείας μέσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, αφού ως γνωστό, στα περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ οι συνθήκες λόγω του παραβατικού καπνίσματος είναι εντελώς εχθρικές προς την υγεία κάθε φοιτητή κι εργαζόμενου ή και πολίτη που εισέρχεται σ’ αυτά;

3. Με ποιον τρόπο ένας πολίτης που ανήκει στις ευπαθείς κατηγορίες (άτομα με αναπηρία και με σοβαρές παθήσεις) μπορεί να προστατευτεί από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, το οποίο είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ευθύνεται για περισσότερους από 500 θανάτους κάθε χρόνο αφού είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τις παθήσεις που οδηγούν στο θάνατο αυτά τα άτομα;


   Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη Εγκύκλιο, αριθμ. Πρωτ.: Γ.Π. /Δ2β/οικ.8809, που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας, στις 31/01/2018, προβλέπεται ότι: Δυνάμει της υπ. αρ. Υ1/Γ.Π./οικ.76017 (ΦΕΚ 1001/τ.Β`/2002) Απόφασης του Υπουργού Υγείας, ειδικότερα απαγορεύεται το κάπνισμα: … γ. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: 1) Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά), 2) Σχολεία Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημόσια ή ιδιωτικά), 3) Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και γενικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση, 4) Φροντιστήρια.

   Προκύπτει ως συμπέρασμα ότι, ενώ η παραπάνω διάταξη φαίνεται να προβλέπει απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, δηλαδή ακόμα και στους εξωτερικούς τους χώρους, το κάπνισμα εξακολουθεί ανεμπόδιστα μέσα στους κλειστούς χώρους του Ο.Π.Α. , ενώ η Διεύθυνση του Διοικητικού αναφέρει στην προηγουμένως αναφερόμενη επιστολή ότι μέσα στα μέτρα που έχει λάβει είναι και η δημιουργία υπαίθριων χώρων καπνίσματος για εργαζόμενους (επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό) και φοιτητές, δηλαδή σε αντίθεση με τις παρούσες διατάξεις.

   Ολοκληρώνοντας αυτή την επιστολή, θα σας παρακαλούσα για άμεσο και συστηματικό έλεγχο εκ μέρους των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών, αλλά και την άμεση παρέμβαση και λήψη των κατάλληλων μέτρων προκειμένου επιτέλους να εξαφανισθεί από τη χώρα μας αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο αντικοινωνικής συμπεριφοράς εκ μέρους φοιτητών και προσωπικού μέσα στα Πανεπιστήμια.

   Παρακαλώ επίσης την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) να λάβει χωρίς καθυστέρηση ηγετική θέση ως προς το θέμα επειδή δεν είναι λίγα τα άτομα με σοβαρά αναπνευστικά, καρδιολογικά, καθώς και άλλα προβλήματα, που τους έχουν επιφέρει σοβαρές αναπηρίες, οι οποίες τους καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτους στην έκθεση στο παθητικό κάπνισμα και χρειάζονται την άμεση προσοχή μας.

   Ευελπιστώ στο ότι πρέπει όλοι να αντιληφτούμε ότι η Δημόσια Υγεία είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, εκτενούς συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων, επίσης μεταξύ των Υπουργείων και των Περιφερειών, καθώς είναι και θέμα πολιτισμού και στοιχειώδους σεβασμού προς τους συμπολίτες μας, ειδικά αυτούς που υποφέρουν από σοβαρές παθήσεις που τους έχουν επιφέρει σοβαρές αναπηρίες, όπως είναι οι 64 παθήσεις ,που βάσει του Ν.3794/2009, προβλέπεται εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις .

   Στο όνομα της λογικής και της υγείας οφείλουμε να σεβαστούμε και να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας με σοβαρές παθήσεις!

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης

Κοινοποίηση:
Σύλλογος «Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα»
info@freeofsmoke.gr

Συνήγορο του Πολίτη
gramsxkrpol@synigoros.gr

Κύριο Παναγιώτη Μπε­χράκη,
Αναπληρωτή καθηγητή των Πανεπιστημίων Αθηνών-Χάρβαρντ και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος
pbehrakis@bioacademy.gr, smokefreegreece@outlook.com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
proedros@cancer-society.gr



http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.


Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/